Home > Events > ‘Abraham Kuyper en Turkije’ lezing – 11.5.2015, The Hague
‘Abraham Kuyper en Turkije’ lezing – 11.5.2015, The Hague

‘Abraham Kuyper en Turkije’ lezing – 11.5.2015, The Hague

Discussie en leesbijeenkomsten Abraham Kuyper en Turkije.

Lezing door Prof. dr. George Harinck
Hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme aan de faculteiten Godgeleerdheid en Letteren van de Vrije Universiteit Amsterdam (2007-)

11 mei tussen 19.00 tot 21.00.
Bij CPD Gebouw, Scheveningseweg 15, Den Haag.

voor meer informatie click hier

Oud-premier Abraham Kuyper maakte een reis in 1905 door zestien landen rondom de Middellandse Zee. Het was een tocht van voor die tijd ongekende proporties. In negen maanden tijd reisde Kuyper door Rooms -en Oosters orthodox-Europa, het islamitische Midden Oosten en het Heilige Land. Per spoor, op de boot, in een huifkar en soms te paard bezocht de 68-jarige politicus, theoloog en journalist landen als Syrië, Oekraïne, Egypte en Turkije. Landen die nog altijd in het hart van de actualiteit liggen. Zijn motto: ‘Ter genezing van een bekrompen zin werkt niets zoo weldadig als een bad in een geheel anderen werkelijkheid dan waarin men gemeenlijk verkeert’.
Gewapend met al zijn kennis trok Kuyper door een gebied dat volop in beweging is en dat vanaf het allereerste begin van de historische tijden volop in beweging is geweest. Die beweging is ruim een eeuw later niet tot stilstand gekomen. Integendeel: vrijwel dagelijks beheerst het nieuws uit het gebied waar Kuyper rondreisde, de voorpagina’s van de kranten.
Religie was voor Kuyper leidend tijdens zijn reis, overtuigd als hij was van de gedachte ‘dat er geen grondtrek is in het menselijk wezen die dieper dan de religie zijn bestaan tot in den wortel beheerscht.’ In het hoofdstuk ‘Het Raadsel van den Islam’ onderzocht hij de razendsnelle groei van de Islam in de landen rond de Middellandse Zee en wat die groei betekent voor de positie van zijn Christelijke geloofsgenoten. Een zoekvraag die ook vandaag de dag niets aan geldigheid heeft ingeboet.
IKON presenteert: Om de Oude Wereldzee. Een nieuwe achtdelige documentaireserie over botsende culturen en religies in heden en verleden, vanaf 10 mei 2015 elke zondagavond te zien om 20.30 uur op NPO2. Wij zullen voorafgaand aan de uitzending van IKon de relevante passages van Abraham Kuyper doorlezen en lijnen trekken naar de hedendaagse discussie over het midden Oosten en Nederland. Je kan je opgeven als je actief wilt deelnemen via een email te sturen naar info@publicdebate.nl

Ter verdieping

Dit lezing gaat in op Abraham Kuyper en Turkije voor verdiepeing leest men paginas 325 t/m 401.    omdeoudewereldze01kuyp